Hasznos információk -
egy helyen

Technikai részletek érdeklik? Szeretné megtudni, hogy működik a garanciáztatás?
Tekintse meg letölthető tájékoztatóinkat! Válasszon katalógusaink vagy leírásaink közül, hogy könnyebben menjen a választás!

Elakadt, vagy segítségre van szüksége?

Kérdése van valamelyik termékünkről?

Kérjen árajánlatot

Adjon meg minél több hasznos információt, hogy részletes és pontos árajánlatot kaphasson! Kollégáink egyike felveszi Önnel a kapcsolatot, és minden kérdésére készséggel válaszol!

Árajánlatkérés (#3)

I. Kürtő adatai

II. Kürtő adatai

I. Kürtő adatai

II. Kürtő adatai

Letölthető dokumentumok

Friss tudnivalók

Szállítás

Az Ön számára leginkább megfelelő paraméterekkel rendelkező kémény kiválasztásában készséggel állnak kollégáink rendelkezésére a kapcsolat fül alatt található elérhetőségek mindegyikén!

Continue reading

Garancia

30 év garancia a Montel HOME szilikát kéményrendszerre és Montel TEC kéményrendszerre!

Continue reading

Gyakran Ismételt Kérdések

A kémény, a legszélsőségesebb igénybevételnek kitett épület szerkezet. Erős fizikai hatásoknak van kitéve, a folytonos hő mozgás, a füstgázban lévő vízgőztől való átnedvesedett, téli időszakban az étnedvesedett kémény szétfagyása miatt.

Emellett érik a kéményt kémiai hatások is, mert az égéstermék két fő alkotója a vízgőz és a széndioxid egymással keveredve, szénsavas folyadékként csapódik a kémény falára. A savhatást erősíti, ha a tüzelőanyagban szennyezőanyagként kén is előfordul.

A régi kéménynek sok baja lehet. A sok használat folytán a falazata meggyengülhet, a vakolat és a habarcs kiporlik. A füstgázokban jelen lévő maró hatású gázok a kémény belső falán kicsapódnak, és a kötőanyagot károsítják.

A folyamatosan porló anyagok a kémény belsejébe hullanak, a téglatörmelék is a kéménybe potyoghat, a meggyengült kémény egyszerűen leomolhat – még a tetőszerkezetet is károsítva.

A legjobb huzatminőség kör alakú kéménykeresztmetszettel érhető el, mert a hengeres kürtőfal mellett áramló füstgázoknak így a legkisebb az ellenállásuk.

A négyszög keresztmetszetű kéményekben a szekunder áramlások miatt a huzat rosszabb.

A kéményépítés speciális szaktudást igénylő feladat. A rossz minőségű kivitelezés sok kellemetlenséget, jelentős anyagi kárt, életveszélyt is okozhat.

A tüzelőberendezés és a hozzátartozó égéstermék elvezető berendezés megválasztásához feltétlenül kérjük ki épületgépész szakember tanácsát!

A kéményseprő hivatalok működési engedéllyel rendelkező, kőművesek által felépített kéményre adnak ki engedélyt.

A fa égése több füsttel és korommal jár, mint a gázé, így a kémény tisztításáról nem feledkezhetünk meg minden szezon elején.

Az általános fatüzelésnél viszonylag tisztább a pellet tüzelés, ami lényegesen kevesebb éghető kormot rak le a kémény falára.

Fontos tudni, hogy a 6 méter magasságot meghaladó, előre gyártott elemekből épített kémények építési engedély kötelesek – az ez alatti kémények szabályairól érdeklődjenek a területileg illetékes hivatalokban.

A kéményt és a tüzelő berendezést egy szerkezeti egységnek kell tekinteni, ezért terveztetni szükséges építésszel és  gépészmérnökkel. A megépítést csak működési engedéllyel rendelkező kivitelező végezheti, az ő feladata a kivitelezési műszaki nyilatkozat elkészítése. Amikor ezen dokumentációkat a tulajdonos kézhez kapja a szakemberektől, a katasztrófa védőknek – kéményseprő hivataloknak – kell benyújtani véleményeztetésre.

Amíg az átvevő szerv nem ad engedélyt az üzembe helyezésre a kémények nem használhatók. Ellenkező esetben ellenőrzés folyamán a kéményseprők azonnal letiltják azt, és előfordulhat, hogy engedéllyel nem rendelkező kémények tulajdonosaira bírságot szabnak ki.

A helyi polgármesteri hivatalokban kell érdeklődni az illetékes területi katasztrófavédelmi /kéményseprő ipari/ szervek székhelyeiről illetve irodáiról.
vagy
www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ügyfélszolgálati menü
ingyenesen hívható szám:1818

A hosszú nyári szünet közben számtalan okból keletkezhet dugulás a kéményben; eltömődhet a szomszéd építkezése folytán, beleeshet pala, cserép, elpusztult madár.

Bármelyik miatt a füstgáz elvezetése elégtelenné válhat, színtelen és szagtalan szénmonoxid áramolhat vissza a kéményen keresztül, ami halálos mérgezést okozhat.
Még a legkorszerűbb, mindenféle ellenőrző automatával ellátott kazánok közül is csak kevés érzékeli a huzat hiányát, a többség sajnos nem reagál az elégtelen égésre.

Ne mulasszuk el tehát – sőt menjünk elébe, és követeljük ki – a kémény (szakember által történő) kötelező ellenőrzését minden fűtési idény kezdetén, akár gázzal, olajjal vagy szilárd tüzelőanyaggal fűtünk (kéményes gázkonvektornál is).

A kémény kapcsán gondoljunk még a kondenzvíz elvezetésére szolgáló csőcsonk ellenőrzésére. A savas, agresszív folyadék lecsapolására szolgáló csövet a kémény bekötőcsonkjánál vagy a tisztítónyílás alatt találjuk. Elzáró szerelvény nem lehet rajta, de mindenképpen érdemes egy gumicsövet húzni rá, és a folyadékot egy műanyag vödörbe, vagy közvetlenül az elfolyóba vezetni.

Általános érvényű előírás, hogy a kéményrendszernek Építőipari Műszaki Engedéllyel (ÉME) kell rendelkeznie, amelyben rögzítik az adott rendszerre vonatkozó alkalmazási feltételeket, építési és tervezői előírásokat is.

Amennyiben a kéményépítő vállalkozó nem tud ilyen engedélyt felmutatni, sohasem lehetünk biztosak az általa kínált rendszer megfelelőségében és biztonságos voltában, valamint a kéményseprő-ipari ellenőrzés során is problémáink adódhatnak.

A huzat felhajtóerejét főleg két dolog befolyásolhatja: A füstgáz hőmérséklete (minél melegebb, annál nagyobb a huzat), és a kémény magassága (minél magasabb – egy bizonyos határig – annál jobb a huzat).

Tehát a túl alacsony kéményben nem jön létre akkora huzat, hogy a keletkező összes füstgázt megfelelőképpen elszállítsa. A túl magas kéményben a füstgáznak nagy utat kell megtennie, amíg a szabadba jut, túl sok időt tölt a kéményben, ezért lehűl. A hosszú úton túl sokat érintkezik (súrlódik) a kémény falával, így számottevővé válik a kémény légellenállása, ami szintén rontja a huzatot.

A védelemre különböző rendszerek, áram és túlfeszültség levezetők és egyéb készülékek szolgálnak. Az objektumok villámvédelmének tervezése mindig az adott környezettől, épület méreteitől és a védeni kívánt berendezésektől függ. A tervezéssel külön erre szakosodott cégek, foglalkoznak.

Az esővédő elem védelmet biztosít a madarak ellen. Ha véletlenül egy madár bele esik a kéményünkben, eldugíthatja a járatot, ami szén-monoxid visszaáramlást okozhat.

Kis mértékben a huzat hatását ronthatja, de ha optimális a felhajtó erő az esővédő elem nem sokat változtat a hatásfokon.

Minden esetben szükséges a területi kéményseprőkkel egyeztetni!

Több helyen már csak egy tisztító nyílás a megengedett és tetőkibúvót kell alkalmazni esetleg járdát, lépcsőt. Két tisztító nyílás akkor megengedett, ha a padlás ahová a második ajtó kerül nincs beépítve lakószintnek és a belmagasság akkora, hogy a kéményseprő kényelmesen végezheti a munkáját.

Tetősík feletti külső kémény ajtó abban az esetben megengedett, ha a tetőkibúvó ablak a kémény mellet van beépítve.

A legújabb katasztrófavédelmi szabályok szerint tartalék kémény mint olyan nem létezik. Használatban lévő illetve használaton kívüli kémények a helyes megnevezés.

A használaton kívüli kéményeket a füstcsőcsatlakozásnál a kéményseprők ledugóztatják, lezárják.

Amikor a kémény üzembe helyezésre kerül az engedélyezési munkálatokat a szakemberekkel és szakhatósággal el kell végeztetni.

Nem.  Nagy valószínűséggel a kéményseprők sem engedélyezik, javasolni fogják a kémény bélelést ha a födém alatti rész megfelelő állapotban van.
Samott béléscsövek bélelésre nem alkalmasak.

Ennek meghatározása kémény méretező programmal történik, a tüzelőberendezések együttes kw teljesítményét kell figyelembe venni.

A füstcső csatlakozó helyét és irányát a beépítés előtt meg kell határozni!

A samott füstcső csatlakozó csonk és a tüzelőberendezés csatlakozója közötti hézagot körbemenően, 1cm vastagon hőálló szilikonnal /1000C fok/ vagy kerámia szálas zsineggel kell kitölteni, hogy a kazánbemenő cső szabadon tudjon mozogni.
Szükség lehet saválló bővítőre a két csatlakozás eltérő átmérője miatt.

Az újabban piacra kerülő kazánok hatásfokának növekedésével, a kéményen távozó füstgáz hőmérséklete csökken. Az alacsonyabb hőfokú  füst  hatására a hőszigetelés nélküli kéményekben a nedvesség könnyen kicsapódik, ezért szinte minden esetben javasoljuk a szigetelt kémény választását, mely megakadályozza a nedvesség kicsapódását illetve a minimálisra csökkenti azt.

Persze fontos, a tüzelőanyag megfelelő kiválasztása,  és a kazánhoz szükséges kémény  magasság is. A kicsapódó nedvesség savas kémhatású, mely idővel tönkre teheti a kémény belső szerkezetét.

Soha ne válasszunk önállóan a kereskedőknél, mert a rendeleti kivételek és lakásunk, házunk egyéni műszaki adottságai miatt számtalan szempontot kell figyelembe venni a készülék kiválasztásánál.

Mindig azzal a szakmailag megbízható kivitelezővel egyeztessünk előre, aki a munkálatokat el fogja végezni. Ez azért fontos, mert a kazán, az égéstermék elvezetés, a lakásban/házban lévő egyéb gáz készülékek és a szellőzés is, rendszerben együtt engedély kötelesek.

Hiába lesz felszerelve az új, de rosszul kiválasztott kazán és a drága kémény, nem fogjuk megkapni a biztonságos működtetéshez szükséges engedélyeket.

Ebben a kategóriában két fő típust különböztetünk meg.

Az egyik az úgynevezett szétválasztott rendszer, ahol két cső kapcsolódik a kazánhoz, az egyiken beszívja az égéshez szükséges levegőt, a másikon pedig a füstgáz távozik.

A másik ahol a könnyűbeton köpenyelemes kéménybe központosító távtartókkal egy kisebb átmérőjű samott csövet raknak. Ezen a belső csövön távozik a füstgáz, és a külső köpenyelemen áramlik be az égéshez szükséges levegő.

Ez utóbbi külön előnye, hogy az égéshez szükséges levegőt a kiáramló füstgáz előmelegíti, így a kazán még gazdaságosabban üzemel.

A kéményseprő munkatársaink az emelkedett követelményeknek eleget téve alapos –ha szükséges, műszeres- vizsgálatnak vetik alá égéstermék-elvezetőiket.

A legfontosabb feladat az átjárhatóság ellenőrzése, amit a lakosság „tükrözésként” ismer. A fűtéssel kapcsolatos halálesetek (szénmonoxid-mérgezés) nagyrészt visszavezethetőek az ablakok, ajtók fokozott légzárására, valamint a páraelszívók, kandallók, szárítógépek működtetésére.

Éppen ezért a kéményseprők a jövőben a levegőellátás ellenőrzését is el fogják látni. Ezen felül a füstcső hosszát is kötelesek rögzíteni.
Fontos a tisztítóajtók és a kémény állagának vizsgálata, illetve az éghető anyagoktól lévő távolságról történő meggyőződés is.

A szolgáltatás során az ingatlan használója köteles a feladat ellátását lehetővé tenni, és feltételeit, úgymint: a bejutást, a padlásra, tetőre feljutást, a gáztüzelő-tüzelő berendezés bekapcsolását, a hulladékhoz gyűjtőedényt biztosítani.

A rendszeres kéményellenőrzés fontos, hiszen eldugult kémény esetén, új nyílászárók beépítésekor –páraelszívó alkalmazása esetén- a szén-monoxid észrevétlenül áramolhat vissza, mely halállal is végződhet.
Sok esetben egy madárfészek okoz visszaáramlást, lakástüzet. Ezek a problémák mind kiszűrhetőek.