Kémény típusok

Fontos, hogy adott tüzelőberendezéshez megfelelő kéményt építsünk, vagy meglévő kémény adottsághoz megfelelő tüzelőberendezést vásároljunk. Mindkét esetben kérje ki a szakember véleményét!/épületgépész mérnök/

A kémény geometriájának a tüzelőberendezés teljesítményéhez, magasságához és huzatigényéhez kell igazodnia ahhoz, hogy biztonságosan, és a lehető legjobb hatásfokkal működjön a tüzelőberendezés. Ha a kémény alulméretezett, nem tudja az összes égésterméket a szabadba vezetni, ezért az égéstermék egy része a lakásba jut. Ha a kémény túlméretezett, az égéstermék túl sokáig tartózkodik a kéményben, van ideje lehűlni. Ha lehűl a füstgáz, romlik a kémény huzata, kicsapódik a vízgőz, ami komoly károsodást idézhet elő.

– igény esetén kémény méretező programunk segítségével elkészítjük a tüzelőberendezés típusának ill. számának ismeretében a megfelelő működéshez szükséges kémény ajánlásunkat.

Felhasznált tüzelőanyag szerint lehet: szilárd, folyékony, vagy gáz üzemű. Kéményre köthető készülékek számától, rákötések módjától, a készülékek teljesítményétől függően lehet: egyedi, gyűjtő.

A tüzelőberendezés típusától függően lehet: gravitációs, túlnyomásos és/vagy kondenzációs.

A tüzelőberendezés légellátásától függően lehet: egy járatú (csak a füstgáz elvezetésére szolgáló) és kétjáratú (levegő bevezetésére is szolgáló). A tüzelőberendezések kialakításától függően lehet: két kürtös, szellőzős kivitelű. Legtöbb épületben van használaton kívüli, úgynevezett tartalék kémény. Ezek szerepe akkor válik fontossá, ha valamilyen üzemzavar folytán probléma adódik az épület energia ellátásával (gáz, elektromos áram ellátás). Ekkor a fűtés egyetlen módja, egy szilárd tüzelésű kályha beállítása a tartalék kéménnyel ellátott helységbe.